About

Det här är en blogg som handlar om vandringsutställningen Nattpäron. 
Här kan arrangörer och pedagoger berätta och rapportera om arbetet före, under och efter det att vandringsutställningen Nattpäron kommer till orten. Här finns också plats för frågor, efterlysningar och tips.
Nattpäron – på väg mot små och stora berättelser består av en vandringsutställning, en bok och programverksamhet. Satsningen är ett idésamarbete mellan Riksutställningar och de två barnboksförlagen Rabén&Sjögren och Bonnier Carlsen. Under Nattpärons turné förlägger Myndigheten för skolutveckling satsningar kring språkutveckling till turnéorterna. Nattpärons olika delar är tänkta att komplettera varandra. Författaren Johan Althoff står för manus föri utställningen och boken, Johan Killgren för utställningens gestaltning. Boken formges av Sarah Sheppard som också illustrerar tillsammans med Robert Nyberg. Några av deras bilder återfinns i utställningen.Nattpäron är den första utställningen i Riksutställningars nya mobila utställningsrum. Turnén går till 13 platser i landet där många språk talas. Turnéplanen hittar du på Nattpärons hemsida, www.riksutstallningar.se/nattparon. Där finns också mer information om satsningen Nattpäron. Inför Nattpärons turné har vi skapat ett rikstäckande nätverk av pedagoger som kommer att arbeta med barnen på alla 13 turnéorter.  

4 kommentarer Add your own

  • 1. Ulla Troëng  |  januari 23, 2007 kl. 11:17 f m

    Snart är det dags för oss i Södertälje att ta emot utställningen. I skolorna har många klasser arbetat hela höstterminen med berättande. Vi har skapat en handbok- en idébank, med tips på hur man kan arbeta med berättande. Alla skolor har fått handboken och erbjudande om Berättarlådor. Lådorna innehåller föremål, stenar, knappar, bilder mm som är tänkta att inspirera till berättelser. Vi arrangerar Läskondis under utställningsperioden. lena Kjersén Edman kommer 31 januari, Johan Althoff 6 februari och Christina Waldén 14:e februari.
    Dessutom en berättarkväll för vuxna;

    Ingrid Sjökvist möter Christer Hermansson

    Journalisten och författaren Ingrid Sjökvist samtalar med Christer Hermansson om det absurda berättandet i allmänhet och hans eget berättande i synnerhet. Södertäljeförfattaren Hermansson är aktuell med boken ”Pappa Luigi betraktade mina smala handleder” 2006, och rönte stor uppmärksamhet 2001 med boken ”Ich bin ein Bibliothekar!” I alla hans böcker så finns en absurd ton. Hur får man till den? Finns det några knep? Vad är fördelen, respektive nackdelen med att vara absurd? Kan man vara friare att uttrycka sig om man är absurd eller är det helt enkelt så att livet är absurt i sig självt, vilket tar sig uttryck i böcker?
    En av oss pedagoger, Ingrid Sjökvist kommer att samtala med författaren Christer Hermanson om”Det absurda berättandet” måndag 5 feb. Sedan kommer 3 berättarcaféer 10 feb, 10 mars, 21 april. Dessutom en seminariedag för lärare om läsning och berättande med 3 författare från Svenska Barnboksakademin.
    Vi har bokat in Skrivarverkstad med Martin Widmark för 12 mellanstadieklasser i februari och Skrivarverkstad med Katarina Kuick för mallanstadieklasser under 2 veckor i mars. Många klasser harfått inbokade författarbesök i skolan under våren. Kulturskolan har även bokat in besök av berättare i klasserna+ berättarrazzior samt en Berättarkurs för lärare. Projektet Berättarspindeln vänder sig till elever i Södertälje skolor som får skriva fortsättning på ett kapitel som Inger Frimanson skrivit. Projektet fortsätter under hela våren. Det skrivs nya kapitel och utses vinnare av bästa berättelse. Projektet sker i samarbete med Länstidningen, Kulturskolan och Luna Kulturhus.
    Detta är något av allt det vi håller på med just nu i Södertälje.

  • 2. Annika Hansson  |  maj 28, 2007 kl. 1:15 e m

    Nattpäron har anlänt till Haparanda!

    I fredags invigde vi Nattpäron i Haparanda, så nu är vi igång!
    Vi smygstartade med att ta emot de två första barngrupperna under förmiddagen, före själva invigningen.
    Sedan var det dags för pressvisning och vi hade bett barnen i sista gruppen att stanna lite längre, för att pressen skulle få möjlighet att träffa dem och våra pedagoger Mari och Ros-Mari i utställningen.

    Kl 12 invigde vi själva utställningen med sång och musik av elever och lärare från Haparanda Kulturskola, invigningstal av Birgit Lindholm från Riksutställningar, samt Barn- och ungdomsnämndens ordförande Kåre Strömbäck. Temo som är elev på Kulturskolan hjälpte Kåre med invigningen genom att klippa bandet och öppna utställningen.

    Alla elever i åk 3-4-5 ska få se utställningen på skoltid, det är 33 grupper med totalt ca 340 barn, så det blir ett späckat schema för Mari och Ros-Mari under de närmsta veckorna. Samtidigt är vi glada att vi lyckas visa denna härliga utställning för så många skolbarn som möjligt!

    Klasserna har delats upp i två grupper, så den del som inte tar del av utställningen får gå till Biblioteket (förmiddagar)alternativt Folkets Hus (eftermiddagar) för andra aktiviteter, sedan byter vi. Biblioteket ordnar bl.a. berättarstunder och på Folkets Hus får barnen delta i måleriverkstad.

    Imorgon tisdag och på onsdag får vi besök av Johan Althoff. Han ska ha ett Läskondis för ca 140 pedagoger från förskolan och skolan på tisdag kväll, samt träffa barn vid författarbesök på skolorna på onsdagen.

    Vi kommer också att ha öppet utställningen för allmänheten under två helger, samt på Nationaldagen. Vi samarbeter med Studieförbunden Vuxenskolan och ABF, samt Haparanda Teaterförening som ställer upp med personal vid dessa tillfällen.

    Lokala arrangörer i Haparanda är: Barn- och ungdomsförvaltningen/Kulturen, Biblioteket och Haparanda Teaterförening, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Tornedalsteatern.

    Annika Hansson
    Haparanda Kulturförvaltning

  • 3. bibomedia.com  |  mars 7, 2008 kl. 3:49 e m

    🙂

  • 4. Elisabeth I  |  maj 15, 2009 kl. 12:09 e m

    hejsan sag nyss http://www.youtube.com/watch?v=SdDG93d40QM
    ser grymt ut nagan annan som provat ?

    Barbro

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed