Nattpäron på Brynäs

april 16, 2008 at 12:19 e m Lämna en kommentar

Gävle 16 februari 2008

Nu har Nattpäronutställningen rullat vidare från Brynäs i Gävle mot Strömsund. Det är med ett visst vemod som vi ser vår samlingsplats för människor på Brynäs åka iväg. Utställningen har stått i Stenebergsparken, mitt i ett bostadsområde och i nära anslutning till en av skolorna här på Brynäs. Människorna tittade ut från sina fönster och balkonger för att upptäcka att en sorts rymdfarkost landat i parken. På nätterna har den lyst med sitt blåa ljus och varit ett nytt spännande inslag i stadsdelen. Kulturen kommer till oss! Barnen kom till utställningen av sig själva, för att vända hem och hämta sina föräldrar. 38 grupper har varit inbokade och vi har pratat om berättande, historier, kreativitet, fanatsi, och om Johan Althoffs böcker med drygt 1500 personer. Förskolan här intill startade ett rymdtema och vi var förvånade hur också små barn uppskattade utställningen och ville stanna för leka i flera timmar och komma tillbaka nästa dag och helst dagen efter det också. Människor har frågat efter turnéplanen och bestämt sig för att besöka utställningen igen när den kommer till Åland i september eller till Tierp i oktober. Vi har visat utställningen för skolklasser åk. 3-6 och kanske tycker vi att den fungerat allra bäst i årskurs 3-5. På allmänhetens öppettider har vi sett att utställningen egentligen är ganska ålderslös, från 3-åringar till pensionärer. En grupp som uppskattat utställningen mycket är särskolan årskurs 7-10 men också vuxna personer med en utvecklingsstörning.

Vi har haft ganska dåligt väder under hela utställningsperioden med snö och regn så ibland har den lilla tamburen varit full med stövlar och regnkläder. Under tre dagar har det varit fullt i utställningen med mer än 30 personer. På allmänhetens öppethållande fick alla besökare ett band runt halsen och när alla band var slut så visste vi att 30 personer befann sig i lokalen och vi bad människor att återkomma vid ett senare tillfälle.

Jag hoppas att ni alla arrangörer framöver får en lika trevlig tid som vi haft med mycket skratt och samtal människor emellan. Ibland har jag tänkt att det här är som drömmen om den goda samlingsplatsen när barn, tonåringar, pensionärer och små bebisar samsats om ett ganska litet utrymme. Stora tonårskillar har lyft upp småbarn så de kan se bättre och tassat runt så snällt i strumpfötterna.

Maria Westerman
Länsbibliotek Gävleborg

Entry filed under: Gävle 27 mars - 13 april 2008.

Nattpäron är över I väntans tider

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed