Nattpäron på Åland

januari 31, 2009 at 4:07 e m Lämna en kommentar

Vi har haft en intensiv tid sedan Nattpäron ”landade” mitt på torget i Mariehamn måndagen den 19 januari. Den väckte genast stort intresse och teknikerna Staffan och Anders som byggde upp utställningen fick andra dagen besök av både ett dagis och tidningsreportrar.
Efter att allt var färdigt på plats fick guiden Jan-Erik Berglund och jag en teknisk genomgång och körde lite skakigt rullstolsliften upp och ner varsin gång. Sedan kom Armin och berättade om utställningen och demonstrerade alla finesser, bland annat så satt vi alla tre i päronburkens mörker.

Armin var kvar på torsdagen då vi välkomnade vår allra första skolgrupp, tre elever med fyra lärare. Jag hade bjudit in pressen för visning samma förmiddag efter samlingen med barnen och plötsligt vimlade det av reportrar, fotografer, och TV-team när våra båda lokaltidningar, lokalradion och lokaltv:n anlände en efter en. Barnen blev grundligt intervjuade och fotade och inspelade, Armin berättade och vi som är lokala arrangörer och guider fick också komma till tals.
Resultatet blev fina artiklar, radioprogram och ett inslag i TV-nyheterna.

På fredagen hade vi flera skolgrupper och då finslipade vi våra guidningar så att det var lagom mycket prat och lagom mycket eget upptäckande.

På lördagen hade vi offentlig invigning och vår kulturminister Britt Lundberg klippte band och talade. Sedan strömmade allmänheten in och där var barn och vuxna som stannade två timmar-tre timmar – ända tills vi stängde.

På måndagen började sedan veckans skolklasser komma kl 9 och på tisdag, onsdag och torsdag kvällar hade vi öppet för allmänheten klockan 18-20.

I morgon söndag är det öppet för allmänheten klockan 16-18.

Av de barn som varit på skolbesök på dagarna har flera kommit tillbaka på allmänna öppettider med föräldrar och syskon. De har stolt visat runt och berättat om alla uplevelser de haft i Nattpäron.

Hälsningar från Åland och guiden i Nattpäron

Gunilla Jansson
projektledare och arrangör, Ålands biblioteksförening, http://www.abib.ax

Entry filed under: Åland.

Veckan som gått 2009-02-19

Lämna en kommentar

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed